Прочетен: 4066 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 03.03.2013 19:22
Много обичам боб и цялото семейство бобови, но за мое огромно съжаление не мога да ям в големи количества, защото ми действа „революционно“ J. Ето защо „семейство бобови“ ги обичам под формата на пюрета, добре подготвени за по-нататъшна обработка в стомахчето.
Сега ви предлагам една от многото вариации на свежа разядка с червен боб.
Ето и необходимите продукти:
1 Ѕ ч.ч. червен боб – добре сварен (може и консерва, ако нямате време и нерви да го варите);
2 скилидки чесън;
Връзка магданоз;
Шепа орехови ядки;
2 с.л. зехтин;
4 с.л. кисело мляко;
Сок на Ѕ лимон;
За да се получи добре хомогенна смес ви трябва или чопър, или миксер, или друг подобен уред за ситно смилане/кълцане.
Редът, в който слагате продуктите в чопъра, е важен до толкова, до колкото малко количествените продукти (като чесъна и магданоза) да не останат на едри парчета. Следователно:
– първо сложих чесъна и го накълцах на ситно на 1-ва степен на робота за няколко секунди;
– второ, добавих ореховите ядки и пак на 1-ва степен го накълцах на ситно;
– след това, добавих и магданоза – отново 1-ва степен;
– идва ред на главния заподозрян – бобът. Него го разбивам първо на първа степен – заедно със зехтина, киселото мляко и сока на лимона, докато се получи смазката на консистенцията. После продължавам около минута-две на по-висока скорост, докато стане гладко и хомогенно – като крем-паста.
Овкусяването на разядката може да е по избор, но за мен – с лимона и чесъна има достатъчно силен аромат J.
Разядката върви с препечена филийка (аз избрах черно, пълнозърнесто хлебче), ракия или вино ;).
Наздраве!