Принципно съм по така наречения студен, „непечен“ чийзкейк – с лек, кремозен вкус, но посещението на едно сладурско заведение-сладкарничка в центъра на София ме вдъхнови да догоня рецептата им за печен чийзкейк. В него вкусът беше толкова плътен, сладко-солен, на границата да накърти от тежест, но в същото време искаш още една хапка след като си си казал, че си опитал последната. Та точно тази противопоставеност и граничност на вкуса ме изкуши да го направя.
Порових се из разни рецепти, изпробвах няколко варианта с леки модификации, докато не попаднах на вкуса, който търсех, и ето какви са продуктите от последния вариант, който направих:
Продуктите са за „малка доза“, форма за печене с подвижен ринг, диаметър 20 см. Получават се 6 симпатично малки парченца, но достатъчни, тъй като сладкишчето не е леко J:
За блата/основата:
Ѕ пакет шоколадови бисквити (аз използвах българските „Еверест“);
Ѕ пакетче (от 125гр.) краве масло;
За пълнежа:
1 пакет крема сирене (българско)
Ѕ опаковка „Филаделфия“ (оригиналната рецепта е само с този вид сирене, но то е доста скъпо на нашия пазар и макар да не е незаменимо, го включих – в него преобладава лекият вкус на заквасена сметана)
90 гр. извара
50гр. бяло сирене (това решение го взех с цел да добия леко соления вкус в кейка);
2 яйца;
3 с.л. кисело мляко;
2/3 ч.ч. кафява захар (тук е преценка на вкус, но идеята ми беше да не се прекали, за да получим онзи граничен вкус на сладко-соленото);
Кората на Ѕ лимон и около 3-4 с.л сок на лимона;
2 пакетчета ванилия на прах;
1. Мързеливият блат с натрошени бисквити е навлязъл широко в забързаното ни ежедневие с предимството си от спестено време за замесване и запичане. И аз като една практична дама се спрях над този вариант – натроших бисквитите на блендера и ги омесих с разтопеното масло. След това го разпределих по дъното на формичката и повдигнах и по стените. Най-лесно се работи с лъжица за заглаждането на блата.
2. Приготовление на сиреновия крем: всички продукти са изкарани поне около 15-30 минути преди обработката им, за да се шамбрират J. Така температурата на всички се уеднаквява и обработката им е по-сполучлива.
3. Първо разбивам на ниска степен с миксер крема сиренето, изварата, сирене Филаделфия и бялото сирене. Добавям двете яйца – едно по едно – и разбивам пак на ниска степен. Прибавям захарта, киселото мляко, кората и сока на лимона като разбивам след всеки нов продукт в сместа. Накрая слагам ванилията.
4. След като всичко е добре разбито до хомогенна смес, я изливам в тавичката с блата.
5. Печем на умерена фурна, 160о градуса, на водна баня, за около 90 минути.
След като изстине – може да го декорирате със сладко от горски плодове, или ако е сезон – с пресни малини, къпини или друг горски плод с ярко контрастиращ цвят и леко накиселяващ вкус! J
И сега остава да му се насладите с любим човек/приятели на по кафе или чаша червено вино! Наздраве!
ВИЗИИ ЗА БЪДЕЩЕТО В БЪЛГАРСКАТА ВЪЗРОЖДЕ...
КратункоФската мисла vs "Дневник&qu...