Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2013 14:14 - Какаов сладкиш с черни боровинки, подходящ за пост, диета и вегани
Автор: sweetcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 1224 Коментари: 0 Гласове:
0




image

 Рецептата ‘какаов сладкиш с черни боровинки’ е подходящ както за вегетарианци, хора в пост, диета, така и за тези, които са останали без яйца, а им се хапва нещо сладичко и кексесто.

Понеже чакам доставка на яйца от онлайн био ферма утре, захарта ми също е на свършване, се сетих за един вегетариански, диетичен кекс на Susan Voisin, който отдавна исках да прбвам - и моментът дойде. :)

image

Ето и необхоимите продукти за моята адаптирана версия:
1 пълна ч.ч. пълнозърнесто пшеничено брашно
6-7 с.л. какао на прах
1 ч.л. бакпулвер
1/3 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. ленено семе
1/4 ч.л. канела
2 с.л. кафява захар
1/2 ч.ч. черни боровинки (прясно замразени)
3/4 ч.ч. компот от праскови + 5-6 с.л. за поливане след печене
1 ч.л. ябълков оцет
2-3 с.л. мед за тестото и 2-3 с.л. за топинга

image

Начин на приготвяне:

  1. Затоплям фурната на 180 градуса.
  2. В средна купа смесвам сухите съставки: брашното, какаото, бакпулвера, содата, лененото семе (смляно в мелничка за кафе). Правя кладенче посредата.
  3. В блендер смилам черните боровинки (моите са прясно замразени и директно ги сложих от фризера), захарта, сока от компота и една ч.л. оцет - до получаване на гладка смес.
  4. Изсипвам течните съставки и меда в кладенчето и бъркам внимателно до получаване на гъсто тесто за кекс. Ако мога да опиша невероятно плътния цвят на сместа, бих го оприличила на маслинова паста - наситено тъмно лилаво, към черно. А за аромата - няма две мнения по въпроса - завладяваща комбинация на много какао и боровинки.
  5. Изсипвам сместа за кекса в правоъгълна форма за печене, намазана с олио.
  6. Пека около 30 минути и проверявам готовността с клечка за зъби. Понеже консистенцията е много тъмна, не се отнасяйте да не го препечете повече от необходимото.
  7. След като е готов, оставете кекса добре да се охлади и сервирайте.

Аз го декорирах като обърках черните боровинки с малко мед, за да станат лепкави. Получи се невероятно!

Този сладкиш не е накъртващо сладък, но не е и необходимо при толкова наситен аромат и вкус на какао и боровинки. Ще ви хареса! :-)

А дамите, които винаги гледат да избягват сладкото заради талията си, без никакви угризения, могат да се насладят на този десерт!

Да ви е сладко!
image

Oще рецепти от sweetcook  ТУК




Гласувай:
0
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sweetcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 50291
Постинги: 22
Коментари: 1
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Януари, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031