Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2013 13:49 - Какаови Мъфини с бял топинг и черен шоколад
Автор: sweetcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 919 Коментари: 0 Гласове:
0



image

По повод на рожден ден на важен за мен човек реших да направя нещо какаово. Не само защото какаовите зърна на прах съдържат толкова полезни съставки за човека, че ако почна да ги изброявам, ще се отнеса от темата :-), но и поради общите ни вкусове с рожденика.   Още повече, какото, замесено в сладкарството, доставя голямо удоволствие на вкусовите рецептори и други сетива. Не е случайност и че древните Ацтеки са избрали именно какаовото растение да бъде свещено за тях.   Защо мини кексчета (мъфини)? Защото за всичко в минималистична форма се изисква по-голяма прецизност да се направи – и тази детайлност ми харесва. Кокетно, изчистено, мъничко, но – персонално, точно за теб, достатъчно да ти достави удоволствие.
  image
Необходими продукти:
 рецептата за основата на кексчетата съм адаптирала от разните варианти за какаови мъфини на  Martha Stewart. (За 22 мъфинчета във силиконови формички с d=5см.) 2 пълни ч.ч. бяло брашно 3-4 с.л. овесени трици 2 ч.л. сода 1-2 щипки сол 1 ч.ч. краве масло 1 ч.ч. кафява захар 3 яйца (моите бяха био от селото на близки приятели ;-) ) 2 ванилийки на прах ѕ ч.ч. какао на прах ѕ ч.ч. топла вода 100 мл квасена сметана

За топинга (по избор): 1 белтък Пудра захар до получаване на гъста каша/паста.
 
image
 
1. Приготвям си формичките, като ги намазвам хубаво с масло, за да отделя лесно готовите мъфини по-късно.   2. Всички „сухи“ (брашно, овесени трици, сода, сол) продукти смесвам в една купа. Понеже овесените трици са по-тежки съставки от бялото брашно, слагам малко повече набухвател – 2 пълни ч.л. сода (нямах бакпулвер, ако имате, сложете направо него).   3. В отделна, малко по-голяма купа, разбивам маслото със захарта (аз предварително ги разтапям на водна баня, за да се смесят по-добре). Като се поразбият хубаво, добавям едно по едно яйцата. След като се получи хубав хомогенен крем, слагам ванилийките на прах (2 пакетчета) и какаото, разтворено във вода, и доразбивам още малко. Така са готови „течните“ съставки. :-)   4. Сега смесвам всичко в едно. В голямата купа с течната микстура бавно добавям сухите (по две-три супени лъжици на веднъж), като редувам с малко от заквасената сметана, за да се получи лепкавата смес. Тук заместването на прясното мляко с квасената сметана ще му предаде малко по „мокър“ и сочен ефект при готовност. Ако сте избрали хубаво наситено какао без изкуствени подобрители още тук трябва да усетите наситен аромат на „Шоколад“.   5. Пълнеж: може да експериментирате много – в този случай аз направих една част „чисти“, без добавки, друга част – набучих парченца тъмен шоколад в средата и на останалите - в сместа замесих натрошени орехови ядки.   6. Пълня формичките до ѕ със сместа и слагам да се пекат за около 20-тина минути или докато клечката излезе чиста от кексчетата. След като се изпекат, оставете кексчетата да изстинат и ги извадете от формичките. 7. Сервиране: Тук отново можете да използвате въображение – може да ги поднесете поръсени с пудра захар, намазани с течен шоколад или просто и изчистено :-).
  Аз реших да експериментирам с така нареченият “Royal icing” или топинг с белтък и пудра захар. Много време се дърпам от тези помпозни декорации, защото те не са нищо друго освен мноого захар и масло и не знам какво ще причиня на хората, които ще ги ядат! Но така и така имах един „гол белтък“ в хладилника, който трябваше да използвам, и реших, че сместа за „целувка“ е една от най-безобидните кувертюри на фона на маслените бомбички. А и наистина украсата си е още една изява на артистичност и ми доставя удоволствие да я изразя :-).

image
Готово! В комплект с картичката, която изработих, съм готова за рожденика! :-) Да ви е вкусно и обичано и на вас!

Още рецепти от  sweetcook: ТУК
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sweetcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 82500
Постинги: 22
Коментари: 1
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930