Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2013 14:06 - Пълнозърнест домашен хляб, богат на омега 3 мастни киселини
Автор: sweetcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 2322 Коментари: 0 Гласове:
0



 Пълнозърнест домашен хляб, богат на омега 3 мастни киселини
image

Отдавна не бях приготвяла домашен хляб, защото, когато е горещо, фурната се включва много рядко. Но ето, че позахладня и ми се прииска къщата да се изпълни с топлия аромат на прясно приготвен хляб.
Днес избирам да направя пълнозърнест домашен хляб, богат на омега 3 мастни киселини.

Обичам да правя хляб с повече от един тип брашно и затова днешната рецепта ще е микс от пълнозърнесто брашно тип 1850 и бяло универсално брашно тип 500, което също е много полезно, а и моето е директно от Мелничен комплекс "Ризов", гр. Шумен - на мои близки приятели.

image

Ето и пълният състав на необходимите продукти:
300 гр. пълнозърнесто брашно (тип 1850)
200 гр. бяло универсално брашно (тип 500)
50 гр. овесени трици
50 гр. цели овесени ядки
25 гр. ленено семе
25 гр. сусамени семена
1 щипка сол
1 щипка захар
2 ч.л. мая на прах
180 мл. топла вода
120 мл. кисело мляко
3-4 с.л. зехтин

image

Начин на приготвяне:
1. Замесвам в голяма купа всички сухи съставки: брашно, овесени трици, овесени ядки, суха мая, ленено семе, сусамени семена, сол и захар. Разбърквам хубаво с дървена лъжица и правя кладенче по средата.

2. В кладенчето добавям течните съставки: топла вода, мляко и зехтин. Почвам да бъркам бавно от средата към краищата на кладенчето, като добавям по малко от брашното. В един момент лъжицата е вече излишна и продължавам с леко набрашнени ръце – до получаване на средно меко тесто.

Аз лично обичам да доразмесвам тестото на плота: слагам малко брашно на повърхността, за да не залепва, и домесвам с лек натиск и едно-две „блъсвания“ (както се блъска тесто за козунак), за да набухне хубаво.

3. Оформям тестото на топка, поставям го в купата и оставям да си почине за около 30 минути, покрито с кърпа. Сега стайната температура е все още добра за втасване, но ако помещението е по-студено, може да включите печката да се загрява на 100 градуса.

4. След като тестото е надигнало, доразмесвам малко, оформям хляба и го слагам за печене - стандартно в тясна правоъгълна тавичка.

5. Първите 10 минути пека на 100 градуса, за да надигне още малко. Допичам на 180 градуса до готовност – или до получаване на лек златист загар и ухание на прясно изпечен хляб – няма как да го пропуснете!

И магията е готова! Сега остава само да му устоите да се охлади, защото всички знаем, че топъл - хлябът е много вкусен, но не и много полезен за стомахчетата. :-)

Може да комбинирате с разядката от червен печен пипер и извара, хубаво червено вино и добро настроение! :-)

Добър апетит!

 

image
Още рецепти от sweetcook  ТУК
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sweetcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 82534
Постинги: 22
Коментари: 1
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930