Поради разни препятствия и нагласи в процеса на моето релокиране отдавна отлагам публикуването на тази рецепта, спомен от моето странство в „топлите страни“.
Този свеж и плодов сладкиш е идеален за летните жеги и екзотичните продукти вече се намират по-лесно на нашия роден пазар.
Ето и необходимите продукти за тропическия Манго-Авокадо чийз:
(кръгла тава 22 см диаметър)
За хрупкавия блат:
- 1 анасонова звездичка
- 2 с.л. ленено семе
- 4 с.л. овесени ядки
- 1 яйце
- 50-60 грама масло
- 4-5 с.л. пудра захар
- 1,5 ч.ч. пълнозърнесто брашно
- 1 щипка сол
За авокадо крема:
- 2 зрели плода авокадо
- 250 гр. кисело мляко
- 220 гр. крема сирене
- Кората на 1 лимон
- 1 ч.л. течна ванилия
- 7 гр. желатин, разтворен в 6-7 с.л. лимонов сок
- Ѕ ч.ч. захар
За манго глазурата:
- 1 добре узрял плод манго
- 1 с.л. желатин, разтворен в 3-4 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
- Блендирам на прах семената, анасона и овесените ядки.
- В купа разбивам омекналото масло, захарта и яйцето.
- Постепенно добавям брашното, намелените семена и овесените ядки с анасона и солта. Замесвам меко маслено тесто.
- Разточвам в кръг и разпределям блата в тавичка с ринг, постлана с хартия за печене (за по лесно изваждане).
- Набождам блата с вилица, за да не се надига, и пека на 180-200 градуса 7-10 минути (или до получаване на лек златист загар по краищата).
- След изпичане оставям блата да се охлади.
- Накисвам желатина в лимоновия сок.
- Докато желатинът набъбва, разбивам останалите съставки за крема с авокадото в блендер до гладка хомогенна смес.
- Разтварям желатина на водна баня и го добавям при авокадо крема при енергично разбъркване.
- Изсипвам сместа върху блата и оставям да се стегне в хладилника за около 2 часа.
- След като първият слой с авокадо е стегнал, накисвам втората доза желатин в останалия сок от лимон.
- Разбивам обеленото и обезкостено манго в блендер. Ако плодът е добре узрял, консистенцията на сместа е достатъчно течна. Ако все пак ви се получи по-гъста каша – може да я разредите с малко сок от лимон (за любителите на по-киселия привкус) или с малко сок от компот (за по-сладколюбците ).
- Разтварям желатина на водна баня и го добавям при манго сместа с енергично разбъркване.
- Изсипвам топинга върху блата с авокадо и оставям чийзкейка да се стегне в хладилника за около 2-3 часа.
Воала! Имате си охлаждащ, сочен, плодово-ароматен сладкиш за жегите! Разрежете и поднесете манго-авокадо чийзкейка точно преди консумация, за да не го хапвате разтопен в горещите дни!
При нас изстудяването беше голямо предизвикателство при условие, че токът спираше и идваше, хладилникът замразяваше и размразяваше, а навън градусите поддържаха константа около и над 30 градуса Но беше хубав начин да си кажа „Довиждане“ с това райско, диво място – Африка!