Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2015 13:55 - Летен Манго-Авокадо чийзкейк
Автор: sweetcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 946 Коментари: 0 Гласове:
0



 Летен Манго-Авокадо чийзкейк
image

Поради разни препятствия и нагласи в процеса на моето релокиране отдавна отлагам публикуването на тази рецепта, спомен от моето странство в „топлите страни“.

Този свеж и плодов сладкиш е идеален за летните жеги и екзотичните продукти вече се намират по-лесно на нашия роден пазар.
image

Ето и необходимите продукти за тропическия Манго-Авокадо чийз:
(кръгла тава 22 см диаметър)

За хрупкавия блат:

  • 1 анасонова звездичка
  • 2 с.л. ленено семе
  • 4 с.л. овесени ядки
  • 1 яйце
  • 50-60 грама масло
  • 4-5 с.л. пудра захар
  • 1,5 ч.ч. пълнозърнесто брашно
  • 1 щипка сол

За авокадо крема:

  • 2 зрели плода авокадо
  • 250 гр. кисело мляко
  • 220 гр. крема сирене
  • Кората на 1 лимон
  • 1 ч.л. течна ванилия
  • 7 гр. желатин, разтворен в 6-7 с.л. лимонов сок
  • Ѕ ч.ч. захар

За манго глазурата:

  • 1 добре узрял плод манго
  • 1 с.л. желатин, разтворен в 3-4 с.л. лимонов сок
image

Начин на приготвяне:

  1. Блендирам на прах семената, анасона и овесените ядки.
  2. В купа разбивам омекналото масло, захарта и яйцето.
  3. Постепенно добавям брашното, намелените семена и овесените ядки с анасона и солта. Замесвам меко маслено тесто.
  4. Разточвам в кръг и разпределям блата в тавичка с ринг, постлана с хартия за печене (за по лесно изваждане).
  5. Набождам блата с вилица, за да не се надига, и пека на 180-200 градуса 7-10 минути (или до получаване на лек златист загар по краищата).
  6. След изпичане оставям блата да се охлади.
  7. Накисвам желатина в лимоновия сок.
  8. Докато желатинът набъбва, разбивам останалите съставки за крема с авокадото в блендер до гладка хомогенна смес.
  9. Разтварям желатина на водна баня и го добавям при авокадо крема при енергично разбъркване.
  10. Изсипвам сместа върху блата и оставям да се стегне в хладилника за около 2 часа.
  11. След като първият слой с авокадо е стегнал, накисвам втората доза желатин в останалия сок от лимон.
  12. Разбивам обеленото и обезкостено манго в блендер. Ако плодът е добре узрял, консистенцията на сместа е достатъчно течна. Ако все пак ви се получи по-гъста каша – може да я разредите с малко сок от лимон (за любителите на по-киселия привкус) или с малко сок от компот (за по-сладколюбците image ).
  13. Разтварям желатина на водна баня и го добавям при манго сместа с енергично разбъркване.
  14. Изсипвам топинга върху блата с авокадо и оставям чийзкейка да се стегне в хладилника за около 2-3 часа.

Воала! Имате си охлаждащ, сочен, плодово-ароматен сладкиш за жегите! Разрежете и поднесете манго-авокадо чийзкейка точно преди консумация, за да не го хапвате разтопен в горещите дни!

При нас изстудяването беше голямо предизвикателство при условие, че токът спираше и идваше, хладилникът замразяваше и размразяваше, а навън градусите поддържаха константа около и над 30 градуса image Но беше хубав начин да си кажа „Довиждане“ с това райско, диво място – Африка!
image





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sweetcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 82591
Постинги: 22
Коментари: 1
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930