Прочетен: 2007 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 24.08.2015 13:35
Тези дни имах задача да употребя по някакъв начин плодовете от компот с праскови.
Според каквото имах в хладилника, спретнах яйчно-млечен сладкиш с квасена сметана и плодовете от компот “Ala Васката”.
Сигурно има нещо подобно като рецепти някъде, но аз лично действах по вкус и интуиция, замесвайки каквото реша, че ще си подхожда.
Основата на идеята идва от сместа за крем-карамел, но в случая исках да уплътня малко вкуса на крема с квасена сметана, тъй като плодовете са доста “леки”.
Ето необходимите продукти за правоъгълна форма за кекс:
- 300 гр. квасена сметана (20% масленост)
- 100 мл. прясно мляко (3,6% масленост)
- 50-70 гр. извара (не солена)
- 4 бр. яйца
- 4 с.л. кафява захар (тук зависи колко сладко го предпочитате - моят вариант е умерено сладък)
- 2 ч.л. ванилова захар
- натрошени бисквити (за поръсване на формата)
- масло (за намазване на формата)
- плодовете на един буркан компот от праскови (тук може да сложите и други плодове. Ако са пресни, ще трябва малко да ги задушите, защото може да хрупат и да пуснат повече от необходимото вода, ако само ги печете със сладкиша)
- орехи и бъзов сироп за декориране (по желание)
Начин на приготвяне:
- Разбих яйцата със захарта.
- Добавих квасената сметана и разбърках до хомогенна смес.
- Добавих млякото, ваниловата захар и изварата, като разбих до гладка смес (да не се усещат трохички от зърнестата структура на изварата). Изварата ми помогна да направя сладкиша малко по-уравновесен от към протеини, за да съм по-близо до идеологията на “Зоната”.
- Намазах формата с масло и я покрих с натрошени бисквити по всички стени (така сладкишът не залепва).
- На дъното наредих плодовете и залях отгоре с яйчено-млечната смес.
- Пекох на 150 градуса до златисто - около 50 минути.
- Аз украсих с орехи и вълшебния домашен бъзов сироп на моята майка.
При мен се получи малко ефектът на суфлето - сместа направо бухна извън съда за печене, но разбира се не се задържа така за дълго време. Затова пък, с дни след печенето сладкиша си остана пухкав, сочен и леко въздушен като текстура.
Да ви е сладко!
Още рецепти от sweetcook ТУК