Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2013 19:06 - Яйчено-млечен сладкиш с квасена сметана и праскови “Ala Васката"
Автор: sweetcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 2007 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 24.08.2015 13:35


 Яйчено-млечен сладкиш с квасена сметана и праскови “Ala Васката"

image

Тези дни имах задача да употребя по някакъв начин плодовете от компот с праскови.

Според каквото имах в хладилника, спретнах яйчно-млечен сладкиш с квасена сметана и плодовете от компот “Ala Васката”.

Сигурно има нещо подобно като рецепти някъде, но аз лично действах по вкус и интуиция, замесвайки каквото реша, че ще си подхожда.

Основата на идеята идва от сместа за крем-карамел, но в случая исках да уплътня малко вкуса на крема с квасена сметана, тъй като плодовете са доста “леки”.

image
 

Ето необходимите продукти за правоъгълна форма за кекс:

  • 300 гр. квасена сметана (20% масленост)
  • 100 мл. прясно мляко (3,6% масленост)
  • 50-70 гр. извара (не солена)
  • 4 бр. яйца
  • 4 с.л. кафява захар (тук зависи колко сладко го предпочитате - моят вариант е умерено сладък)
  • 2 ч.л. ванилова захар
  • натрошени бисквити (за поръсване на формата)
  • масло (за намазване на формата)
  • плодовете на един буркан компот от праскови (тук може да сложите и други плодове. Ако са пресни, ще трябва малко да ги задушите, защото може да хрупат и да пуснат повече от необходимото вода, ако само ги печете със сладкиша)
  • орехи и бъзов сироп за декориране (по желание)

image

Начин на приготвяне:

  1. Разбих яйцата със захарта.
  2. Добавих квасената сметана и разбърках до хомогенна смес.
  3. Добавих млякото, ваниловата захар и изварата, като разбих до гладка смес (да не се усещат трохички от зърнестата структура на изварата). Изварата ми помогна да направя сладкиша малко по-уравновесен от към протеини, за да съм по-близо до идеологията на “Зоната”.
  4. Намазах формата с масло и я покрих с натрошени бисквити по всички стени (така сладкишът не залепва).
  5. На дъното наредих плодовете и залях отгоре с яйчено-млечната смес.
  6. Пекох на 150 градуса до златисто - около 50 минути.
  7. Аз украсих с орехи и вълшебния домашен бъзов сироп на моята майка.

При мен се получи малко ефектът на суфлето - сместа направо бухна извън съда за печене, но разбира се не се задържа така за дълго време. Затова пък, с дни след печенето сладкиша си остана пухкав, сочен и леко въздушен като текстура.

image

Да ви е сладко!

Още рецепти от sweetcook ТУК




Гласувай:
1



1. radina123 - ?
07.11.2013 16:11
каква е тзи "зона" ?...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sweetcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 82362
Постинги: 22
Коментари: 1
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031