Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2013 14:23 - Лесна рецепта за сладък хляб / кекс с тиква и грис
Автор: sweetcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 1819 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.11.2013 14:24


 Лесна рецепта за сладък хляб / кекс с тиква и грис

image

Както вече съм споменавала, ароматът и вкусът на приготвена жълта тиква с канела ми е любим и завладяващ!

В разгара на златна есен няма как да не съм обсебена от идеи за рецепти с тиква :-). Днес поднасям едно предложение за кекс с тиква и грис, адаптирана от Eugenie Kitchen - една моя любима азиатска французойка с невероятно нежен глас и интересни бързи идеи в кухнята.

Моята лека модификация на рецептата идва в лицето на познатия на българите пшеничен грис.

image
 

Ето и необходимите продукти за днешния кекс с тиква:

(правоъгълна форма за кекс)

  • 100 гр. масло (на стайна температура)
  • 1 ч.ч. кафява захар “Демерара”
  • 2 яйца (размер “Л”)
  • 480 гр. пюре от жълта тиква
  • 250 гр. брашно (около)
  • 2 с.л. пшеничен грис
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • Щипка сол
  • 3 ч.л. канела
  • 1 ванилийка
  • Орехи и кафява захар за поръсване

image

Начин на приготвяне:

  1. Сварявам около 450 гр. жълта тиква за около 20-30 минути (до много меко) и я отцеждам. (Ако сварите малко повече, не се притеснявайте - винаги може да си я хапнете с мед и орехи като втори десерт ;) )
  2. Подготвям съда за печене, като го намазвам обилно с масло и поръсвам всички стени с брашно - за лесно изваждане на готовия кекс.
  3. В голяма купа разбивам маслото със захарта до гладък крем. Добавям яйцата и отново разбърквам до гладка смес.
  4. След като тиквата се е отцедила и охладила, пюрирам. Към нея слагам 2 с.л. пшеничен грис. Този трик го знам от моята баба - грисът обира излишната влага от сварената тиква и предпазва сладкиша от получаване на клисаво тесто. Вместо това се получава леко кремозен плътен вкус и кексът няма да изсъхне поне до 2-3 дни (ако се задържи до тогава :)).
  5. Прибавям канелата и ванилийката към тиквената смес и същата я добавям към маслото с яйцата и захарта - разбърквам до гладък крем.
  6. Към течните съставки прибавям брашното, смесено със содата, бакпулвера и солта. Разбърквам с дървена лъжица - трябва да се получи гъста смес, която да се отлепя от стените на съда докато бъркате с лъжицата.
  7. Изсипвам съставките в съда за печене. Поръсвам с начупени на ситно орехи и 1 с.л. кафява захар, за да получи хрупкава сладка коричка. Слагам в загрята на 180 С фурна да се пече около 1 час.
  8. След като проверявам с клечка готовността на кекса - изваждам да се охлади напълно.
image

Кексът с тиква е подходящ както за десерт, така и за сутрешното кафе / чай, за закуска с кисело мляко, а и сам по себе си е достатъчно сладко удоволствие!

image

Насладете му се с много здраве! 
Още рецепти от  sweetcook  ТУК

image



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sweetcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 82510
Постинги: 22
Коментари: 1
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930