Постинг
01.11.2013 14:23 -
Лесна рецепта за сладък хляб / кекс с тиква и грис
Автор: sweetcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 1819 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 01.11.2013 14:24
Прочетен: 1819 Коментари: 0 Гласове:
3
Последна промяна: 01.11.2013 14:24
Лесна рецепта за сладък хляб / кекс с тиква и грис
Кексът с тиква е подходящ както за десерт, така и за сутрешното кафе / чай, за закуска с кисело мляко, а и сам по себе си е достатъчно сладко удоволствие!
Насладете му се с много здраве!
Още рецепти от sweetcook ТУК
Както вече съм споменавала, ароматът и вкусът на приготвена жълта тиква с канела ми е любим и завладяващ!
В разгара на златна есен няма как да не съм обсебена от идеи за рецепти с тиква :-). Днес поднасям едно предложение за кекс с тиква и грис, адаптирана от Eugenie Kitchen - една моя любима азиатска французойка с невероятно нежен глас и интересни бързи идеи в кухнята.
Моята лека модификация на рецептата идва в лицето на познатия на българите пшеничен грис.
Ето и необходимите продукти за днешния кекс с тиква:
(правоъгълна форма за кекс)
- 100 гр. масло (на стайна температура)
- 1 ч.ч. кафява захар “Демерара”
- 2 яйца (размер “Л”)
- 480 гр. пюре от жълта тиква
- 250 гр. брашно (около)
- 2 с.л. пшеничен грис
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- Щипка сол
- 3 ч.л. канела
- 1 ванилийка
- Орехи и кафява захар за поръсване
Начин на приготвяне:
- Сварявам около 450 гр. жълта тиква за около 20-30 минути (до много меко) и я отцеждам. (Ако сварите малко повече, не се притеснявайте - винаги може да си я хапнете с мед и орехи като втори десерт ;) )
- Подготвям съда за печене, като го намазвам обилно с масло и поръсвам всички стени с брашно - за лесно изваждане на готовия кекс.
- В голяма купа разбивам маслото със захарта до гладък крем. Добавям яйцата и отново разбърквам до гладка смес.
- След като тиквата се е отцедила и охладила, пюрирам. Към нея слагам 2 с.л. пшеничен грис. Този трик го знам от моята баба - грисът обира излишната влага от сварената тиква и предпазва сладкиша от получаване на клисаво тесто. Вместо това се получава леко кремозен плътен вкус и кексът няма да изсъхне поне до 2-3 дни (ако се задържи до тогава :)).
- Прибавям канелата и ванилийката към тиквената смес и същата я добавям към маслото с яйцата и захарта - разбърквам до гладък крем.
- Към течните съставки прибавям брашното, смесено със содата, бакпулвера и солта. Разбърквам с дървена лъжица - трябва да се получи гъста смес, която да се отлепя от стените на съда докато бъркате с лъжицата.
- Изсипвам съставките в съда за печене. Поръсвам с начупени на ситно орехи и 1 с.л. кафява захар, за да получи хрупкава сладка коричка. Слагам в загрята на 180 С фурна да се пече около 1 час.
- След като проверявам с клечка готовността на кекса - изваждам да се охлади напълно.
Кексът с тиква е подходящ както за десерт, така и за сутрешното кафе / чай, за закуска с кисело мляко, а и сам по себе си е достатъчно сладко удоволствие!
Насладете му се с много здраве!
Още рецепти от sweetcook ТУК
Какаов сладкиш с черни боровинки, подход...
Лесен кекс с яйца, лимонада и какао
Рецепта за лесен кекс с орехи
Лесен кекс с яйца, лимонада и какао
Рецепта за лесен кекс с орехи
Няма коментари