Постинг
10.10.2013 14:30 -
Тиганички, малки (американски) палачинки с домашно сладко от дюли
Тиганички, малки (американски) палачинки с домашно сладко от дюли
Днес сутринта ставам с идеята за съботна “късна” закуска. Представа какво точно ще правя нямам, но както често става при мен - когато вляза в кухнята, решението си идва от само себе си, като поогледам какво имам като ресурси ;-).
Сервирам с домашното сладко от дюли на моята майка - така свежо и запазило аромата на пресните плодове! Рецепта мога да публикувам, ако кулинарката сподели тайната си методика ;-).
Да ви е усмихната, сладка и вкусна сутринта ... и не само!
Още рецепти на sweetcook ТУК
Днес сутринта ставам с идеята за съботна “късна” закуска. Представа какво точно ще правя нямам, но както често става при мен - когато вляза в кухнята, решението си идва от само себе си, като поогледам какво имам като ресурси ;-).
И в този случай “необходимите продукти” ги съставям след “начина на приготвяне”, а именно:
- Изваждам и разбивам 3 яйца.
- Добавям щипка сол и захар и разбърквам.
- Почва да ми се върти идея за мекички, или бухтички, но нещо не ми се пържи в много мазнина, и стигам до решение за тиганички - малки (американски) палачинки - лесни, бързи и пак много вкусни - а не е необходимо да са потопени в олио.
- Добавям към яйцата 1/2 кофичка кисело мляко с “угасена” 1 ч.л. сода и разбърквам сместа до хомогенна.
- Добавям брашно, докато поеме за смес по-гъста от палачинкова и малко по-рядка от кексова.
- Слагам 3 с.л. олио от гроздови семки и разбърквам добре.
- Оставям на страна съда малко да си почине (докато подготвя котлона).
- В леко намазнен, добре загрят тиган изпържвам (по-скоро изпичам) малките тиганички, като ги изсипвам с малък черпак (или голяма лъжица) - диаметърът, който се получава е долу-горе 10 см. - аз събирам по две тиганички наведнъж в тигана.
- Готовите тиганички слагам в съд със салфетка отдолу, за да попие излишната мазнина (въпреки че в моя случай няма много какво да попива).
- Поръсвам малките тестени изкушения с канела и пудра захар.
Сервирам с домашното сладко от дюли на моята майка - така свежо и запазило аромата на пресните плодове! Рецепта мога да публикувам, ако кулинарката сподели тайната си методика ;-).
Ето и какви се оказаха необходимите продукти за около 12 брой тиганички с диаметър 10 см.:
- 3 яйца (размер Л)
- Щипка сол
- Щипка захар
- 200 гр. Кисело мляко
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.ч. Бяло брашно
- 1/2 ч.ч. Пълнозърнесто пшенично брашно
- 3 с.л. олио (аз използвах от семки на грозде)
- канела и пудра захар за поръсване
Да ви е усмихната, сладка и вкусна сутринта ... и не само!
Още рецепти на sweetcook ТУК
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари