Когато настъпи ноември, ми домирисва винаги на печени кестени - не от улиците, а от спомените!
За първи път опитах печени кестени по улиците на Виена/Австрия/ по време на едно от първите ми европейски пътешествия. В моя край в Североизточна България още не бяха много познати и ароматът им ме завладя. Ръцете ми бяха позамръзнали от гледане на забележителности в хладната есен и няма да забравя колко хубаво им стана като се докоснаха до топлите напукани кестенчета.
„Любовта“ ми към тази вкусна ядка се засили по време на престоя ми в Португалия, където са посветили цял ден (че и цял месец) на кестените, акомпанирани с червено вино (11 Ноември, Dia de Sгo Martinho/денят на Свети Мартин).
Поради високото си съдържание на въглехидрати в много страни наричат кестена „Хлебно дърво“. Плодовете му са единственате „ядки“ с високо съдържание на витамин С. Кестените са и много богати на калций, което ги прави полезни и за нашите кости ;).
Ето и един много лесен метод как да приготвите печени кестени, без да имате камина или барбекю на въглища и пак да постигнете този уютен, топъл, ароматен резултат:
Необходими продукти:
Кестени, колкото ще се изядат за момента на сервирането (когато престоят, печените кестени изсъхват и се губи „чароматът“ им )
Начин на приготвяне:
1. Правя два прореза по кожата на всеки кестен (по един за всяка страна) – за да няма „бомбардиране“ в тигана.
2. Загрявам тиган с големина според количеството кестени.
3. Слагам кестените, така че да покрият дъното на тигана ( без да се застъпват).
4. Пека на силен огън, като обръщам/разтърсвам през няколко минути, за да се опекат от всички страни.
5. Изсипвам готовите кестени в панерче и покривам с кърпа, за да се задушат хубаво (така се белят по-лесно).
Готово! Сега си налейте чаша червено вино, изберете си приятна компания и споделете този топъл момент! Наздраве!